Even terug in de tijd

Wijnbergen is een buurtschap, dat deels bij Doetinchem en deels bij Montferland hoort. Sinds 1984 vormt de A18 de grens. In Wijnbergen ligt een romantisch kasteeltje, De Kemnade, aan de oevers van de Oude IJssel en het Waalse Water. De naam van de adellijke familie Van Wijnbergen gaat dan ook terug op het buurtschap. De geschiedenis van vroegere bewoners krijgt trouwens een plekje in de nieuwe wijk. Archeologen troffen sporen aan van een prehistorische nederzetting en fundamenten van een middeleeuwse poort. Dat gedeelte wordt straks niet bebouwd: een uniek onderdeel van Buitenplaats Wijnbergen.

Dorps karakter, stadse gemakken

In de gefaseerde ontwikkeling van de nieuwe wijk Buitenplaats Wijnbergen wordt de landelijke ligging gerespecteerd, door de wijk op te delen in 4 ‘buurtjes’, ieder met een eigen dorps karakter. En met groen, heel veel groen. Overal vind je straks speelplaatsen, parkjes en trapveldjes. Dit is ‘buiten’ wonen, met de gemakken van de stad op een steenworp afstand. Want het centrum van Doetinchem, met zijn scholen, horeca, winkels, schouwburg en ziekenhuis, ligt op luttele minuten fietsen. 

Het hart van de Achterhoek

Doetinchem is het warm kloppende hart van de Achterhoek en de perfecte uitvalsbasis. Of je nu even de grens over wilt voor een dagje Duitsland, of zin hebt in een lekkere zondagswandeling op de Veluwe: de A18 brengt je er zo. In de omgeving met zijn weidse, licht glooiende landschap vind je dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En Doetinchem zelf is een moderne, bruisende stad, geworteld in een rijk verleden.